July 25, 2025

Ce am/nu am voie să mănânc în perioada alăptării – regim alimentar

Tema alimentației din timpul alăptării poate fi destul de controversată, deoarece tot ce mănânci afectează starea bebelușului tău și fiecare dintre noi reacționează diferit în contact cu anumite alimente (unele pot provoca gaze/colici, alergii, etc.). Ce ar trebui să mănânci, ce ar trebui să eviți, câte lichide ar trebui să bei, cum gestionezi intoleranța la lactoză sau cum afectează alimentația ta starea de sănătate a bebelușului – sunt doar câteva dintre cele mai frecvente întrebări ale proaspetelor mămici.

Ce alimente ar trebui să mănânci în timp ce alăptezi?

În primul rând, concentrează-te pe a mânca cele 3 mese pe zi pentru a spori laptația, iar în cadrul acestora să faci alegeri sănătoase. Optează pentru alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea slabă, ouăle, lactatele, fructele de mare sărace în mercur, legumele fierte, fructele, cerealele integrale.

Consumul unei varietăți de alimente în timpul alăptării vine cu două avantaje:

  • Corpul tău va dispune de tot ce va avea nevoie pentru o vindecare frumoasă și rapidă, iar bebelușul tău se va bucura de o dezvoltare sănătoasă;
  • Aroma laptelui matern se va schimba constant. Acest lucru îl va expune pe bebeluș la diferite gusturi, ceea ce ar putea ajuta la acceptarea mai ușoară a alimentelor solide la începutul diversificării.

Pentru a te asigura că primești toate vitaminele de care ai nevoie, discută cu medicul curant și contiuă cu suplimentele alimentare și în această perioadă (eu am continuat cu Elevit 3).

Ce alimente să eviți pe durata alăptării

Încearcă să eviți pe cât posibil următoarele: cartof, roșie, fasole, varză, dulciuri din comerț (se acceptă dulciurile preparate în casă: pandișpan, placintă cu mere), mezeluri, alimente de tip fast-food, pâinea în exces (de preferat toast), oleaginoase (nuci, caju, fistic), kiwi, fragi, mure, miere de albine, sucuri carbogazoase, ceai verde, ceai negru, cafea în exces (se acceptă maxim o ceașcă/zi).

De câte lichide ai nevoie în timp ce alăptezi?

În mod normal, ar trebui să bei lichide atunci când ți-e sete, însă, dacă urina apare galben închis sau ai o piele uscată, este clar că nu te hidratezi suficient. În mod evident, alăptarea solicită un consum mai mare de lichide. Pentru a-ți fi ușpr, încearcă să bei măcar un pahar de apă sau ceai de lactație la fiecare episod de alăptare (la 2-3 ore).

Evită sucurile și băuturile dulci. Prea mult zahăr poate contribui la creșterea în greutate și îți poate sabota eforturile de a pierde din greutatea acumulată în timpul sarcinii. Prea multă cofeină poate fi, de asemenea, supărătoare. Limitează-te la nu mai mult de o ceașcă de cafea pe zi, și asta doar în prima parte a zilei. Cofeina din laptele matern ar putea agita bebelușul sau interfera cu somnul lui. De alcool, este inutil să pomenesc faptul că acesta trebuie, în mod evident, eliminat total.

Cum afectează alimentația ta starea bebelușului?

Anumite alimente sau băuturi din dieta ta ar putea face ca bebelușul să devină agitat sau să aibă o reacție alergică. Dacă acest lucru se întâmplă sau dezvoltă o erupție cutanată, diaree sau respirație șuierătoare la scurt timp după alăptare, consultă un pediatru.

Dacă bănuiești că ceva din alimentația ta ar fi putut afecta starea bebelușului, încearcă să eviți mâncarea sau băutura respectivă timp de până la o săptămână pentru a vedea dacă există o diferență în comportamentul lui sau nu. Trebuie să fii conștientă de unicitatea fiecărui individ și de faptul că, un aliment poate genera comportamente diferite de la un bebeluș la altul.

Amintește-ți, nu este nevoie să ții o dietă specială în timp ce alăptezi. Concentrează-te pur și simplu pe a face alegeri sănătoase – iar tu și bebelușul tău veți ”culege roadele”.

Dieta de excludere a proteinei din laptele de vacă

Dacă se dovedește că bebelușul tău are intoleranță la lactoză, elimină pe cât posibil din alimentația ta: laptele de vacă, derivatele din lapte de vacă, carnea de vită, etc. (se vor citi ingredientele produselor achiziționate de la supermarket și se vor evita produsele ce contin lapte praf, zer, cazeină, lactalbumină).


NB! Sunt premise lactatele de capră, oaie, bivoliță.

2 thoughts on “Ce am/nu am voie să mănânc în perioada alăptării – regim alimentar

  1. Am ajuns acasă, ce fac? - sfaturi pentru proaspetele mămici

    […] sunt doar câteva dintre alimentele care te pot ajuta în acest sens. Află din articolul ”Ce nu am voie să mănânc în perioada alăptării – regim alimentar” mai multe informații despre alimentația din timpul […]

  2. 7 metode de a liniști un nou-născut când apar colicii

    […] grijă de sănătatea ta. Mănâncă alimente sănătoase. Fă-ți timp pentru exerciții fizice. Chiar și o plimbare zilnică ajută. Dacă poți, dormi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *